Świąteczne wypieki – ZACZYNAMY MAŁE PRZYGOTOWANIA – szarlotka z gwiazdkami

Kocham ten okres przedświąteczny, jak żaden inny w roku. Czekam na niego z niecierpliwością i jak tylko zbliża się połowa listopada, to już powoli odpalam wrotki z nastawieniem się na magiczny czas.

Nie będę ukrywała, że czasem mi odbija i mało kto mnie rozumie z otoczenia, ale jakoś specjalnie się tym nie przejmuję, bo dla mnie to ogromna radość, która pozwala przetrwać najsmutniejszy miesiąc w roku. Nie poddaję się więc presji otoczenia, że to jeszcze nie czas, że za szybko, że sama nakręcam spiralę. Jeśli komuś to nie sprawia przyjemności, to po prostu nie musi w tym uczestniczyć. A jeśli dla mnie to ratunek na coraz krótsze dni i smutniejsze towarzystwo, to będę z niego czerpać garściami.

Oficjalnie więc oznajmiam, że moje przygotowania do Świąt już się zaczęły i to nie dzisiaj, a tydzień temu. Dziś zmieniłam tylko pościel na bardziej zimową, którą notabene kupiłam wczoraj wraz z innymi świątecznymi ozdobami 🙂 Natomiast przepisy zaczęłam testować już w zeszłą niedzielę.

Postanowiłam, że w tym roku, jeśli będzie to możliwe, to co weekend będę sprawdzała nowy przepis na ciasto. Chcę uniknąć sytuacji, kiedy w ferworze walki w kuchni coś nie będzie mi szło, tylko dlatego, że robię to po raz pierwszy. Dlatego, mam dla Was dobrą wiadomość. Wszystkie przepisy jakie będę sprawdzała, opublikuję tutaj na blogu. Czasem będzie to moja inwencja twórcza, jak w przypadku poniższej szarlotki na kruchym spodzie, a czasem sprawdzenie przepisu z internetu.

Pamiętajcie też, że w poprzednich latach opublikowałam już przepisy na pierniczki, ciasto piernikowe, makowiec itp. Wystarczy. że wybierzecie z kategorii wpisów – PRZEPISY i tam wszystko znajdziecie. Z tego co wiem sporo osób już skorzystało i co mnie najbardziej cieszy, z powodzeniem.

Dziś przedstawię Wam moją wariację na temat kruchego ciasta i jabłek. Przepis nie jest skomplikowany i musi się udać 🙂

SKŁADNIKI

CIASTO KRUCHE

2 szklanki mąki orkiszowej

kostka masła

4 łyżki erytrytolu

szczypta soli

2 łyżki wody

NADZIENIE JABŁKOWE

5 jabłek

3 łyżki erytrytolu

sok z połowy cytryny

pół łyżeczki przyprawy piernikowej

pół łyżeczki cynamonu

łyżeczka cukru waniliowego

łyżka budyniu waniliowego

łyżeczka bułki tartej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1.Włączyć piekarnik na 170 stopni termoobieg i przygotwać naczynie kamionkowe (może być również zwykła blaszka).

2.Do miski wsypać wszystkie produkty na ciasto kruche i połączyć je w jedną masę, z której powstanie kulka.

3. Kulkę włożyć na 20 minut do zamrażalnika.

4. Pokroić jabłka w kostkę.

5. Do garnka wyspać erytrytol, poczekać aż się rozpuści i dodać wtedy jabłka, sok z cytryny oraz pozostałe przyprawy (bez bułki tartej). Mieszać do połączenia składników. Odstawić na bok.

6. Po wyjęciu gotowego ciasta z zamrażalnika podzielić je na 3 części.

7. Naczynie kamionkowe wysmarować masłem i wykleić dwoma częściami ciasta.

8. Na wyklejone ciasto wyłożyć przygotowane wcześniej jabłka i posypać je łyżeczką bułki tartej.

9. Pozostałe kruche ciasto rozwałkować i wyciąć gwiazdeczki.

10. Gwiazdeczki wyłożyć na jabłka. Posypać odrobinę cynamonem i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Jak patyczek będzie suchy, a gwiazdeczki zarumienione można wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Chociaż nam smakowało jeszcze na gorąco.

11. Kiedy ciasto się ostudzi można je posypać cukrem pudrem.

UWAGA!!!

Po wyjęciu kulki z zamrażalnika, może ona być twarda. Nic się nie dzieje. Po prostu po podzieleniu jej na części (możecie to zrobić nożem), ugniatajcie ją w dłoniach. Pod wpływem ich ciepła, ciasto zmięknie.

Wszystkie składniki jakie podałam możecie dostosować do tych jakie posiadacie w domu.

Erytrytol możecie zamienić na cukier trzcinowy lub zwykły. Mąkę orkiszową na pszenną.

Jeśli będziecie kroiły ciasto gorące, może się Wam ono rozpadać. Kruche ciasto ma to do siebie, że twardnieje po wystygnięciu i wtedy dużo łatwiej je nałożyć na talerzyk.

SMACZNEGO!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *