CIASTECZKA MAŚLANE
Zacznę nietypowo, ponieważ wrócę pamięcią do Świąt Bożego Narodzenia, które wprost uwielbiam. Co roku z moim synem pieczemy górę pierniczków i wiem jaka jest to dla niego frajda, a dla mnie dodatkowo w miarę zdrowe słodycze. Kiedy powoli szykowałam się na minione Święta zimowe, natrafiłam na kampanię na Westwing z rzeczami do kuchni i znalazłam tam piękne wiosenne foremki do ciastek. Pomyślałam, że skoro tak bardzo cieszymy się na pierniczki, to może upieczemy ciasteczka maślane na Wielkanoc.
Chociaż od 3 lat robimy maślane ciasteczka, to jednak nie były one nigdy wycinane tylko wałkowane i zwijane. Ucieszyłam się więc, że będziemy mogli wprowadzić drugi rodzaj tego smakołyku i więcej wspólnie spędzić czasu razem w kuchni. Dziś chciałabym przypomnieć przepis Zosi Cudny, który znajdziesz TUTAJ. To są te ciasteczka, które my nazywamy barankami, bo kojarzą się nam one z rogami barana. Możesz je podejrzeć na zdjęciach.
A drugi przepis świetnie się sprawdził przy ciasteczkach wycinanych. Więc jeśli masz ochotę na spróbowanie tego przepisu, to serdecznie zapraszam Cię po szczegóły poniżej.
SKŁADNIKI:
400 g mąki orkiszowej
100 g ksylitolu
200 g zimnego masła
pół jogurtu naturalnego
1 jajko
łyżeczka sproszkowanej wanilii
szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i formujemy kulkę.
2.Ciasto uformowane w kulkę owijamy folią aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki.
3.Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki, włączamy piekarnik 170 stopni, termoobieg.
4. Ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5.Uzupełnioną blaszkę kładziemy do piekarnika na 15-20 minut. Im bardziej mają być ciasteczka zarumienione, tym dłużej powinny być w pierkaniku.
6.Po wyjęciu z piekarnika układamy ciasteczka na kratce do ostygnięcia.
UWAGA!!!
Wszystkie składniki można dowolnie zmieniać na te, które używacie zazwyczaj w kuchni.
Najlepsza mąka do takich ciasteczek to krupczatka, ksylitol można zastąpić zwykłym cukrem (zmniejszyłabym tylko jego ilość o około 10g), można pominąć sproszkowaną wanilię.
SMACZNEGO!
Jeden komentarz
Pingback: